Hond

Vaccinatie op maat

Is het noodzakelijk om mijn hond elk jaar te vaccineren?

Ja. Door te vaccineren voorkomen we ziekten bij onze huisdieren. Doordat er goed gevaccineerd wordt, zijn ziekten zoals parvo en rabiës goed onder controle. Als we zouden stoppen met vaccineren, dan is het slechts een kwestie van tijd voordat deze ziekten weer de kop op steken. Virussen zullen er altijd zijn en een bedreiging zijn.

Tegen welke ziekten moet ik mijn hond laten vaccineren?

Hondenziekte

Hondenziekte komt het meest voor bij jonge dieren. De ziekte openbaart zich door de verschijnselen koorts, onsteking van oogleden en neusslijmvlies, hoesten, diarree, soms door aantasting van het zenuwstelsel en soms door een verdikking van de hoornlaag op de neus en voetzolen. Meestal zijn de dieren erg ziek. Zij kunnen, ondanks een goede behandeling, doodgaan.

Besmettelijke leverziekte (hepatitis)

Besmettelijke leverziekte wordt veroorzaakt door een virus, dat in het lichaam allerlei schadelijke effeten veroorzaakt. Het belangrijkste effect is onsteking van de lever. De ziekte kan bij dieren van alle leeftijden voorkomen. Soms is het verloop mild, in andere gevallen worden dieren ernstig ziek en kunnen zelfs sterven.

Parvo

Een parvo besmetting wordt gekenmerkt door het optreden van ernstige, bloederige diarree en braken. Dit leidt tot verlies van (veel) vocht waardoor uitdroging ontstaat. Tevens gaat een parvovirus gepaard met een sterk afgenomen afweer tegen andere ziekten. Parvo komt vooral bij jonge dieren voor. Zelfs bij een goede behandeling is het lang niet zeker dat patiënt hersteld.

Ziekte van Weil (leptospirose)

De ziekte van Weil is bij de meeste mensen een bekend begrip omdat de ziekte ook bij de mens kan voorkomen. Het belangrijkste verschijnsel is een nieronsteking. Bij leptospirose worden bacteriën via de urine uitgescheiden en vooral via (zwem)water van het ene naar het andere dier overgedragen. Leptospirose is een gevaarlijke ziekte en kan, vooral wanneer er te laat wordt ingegrepen, dodelijk zijn.

Kennelhoest

Kennelhoest is een aandoening die door verschillende virussen en bacteriën veroorzaakt kan worden. Kennelhoest treedt meestal op nadat de hond intensief in contact is geweest met andere honden (in een asiel, in een pension, op een tentoonstelling of op een gehoorzaamheidscursus). Enkele dagen later krijgt de hond een droge, hardnekkige hoest die vaak gepaard gaat met kokhalzen en braken. Deze verschijnselen kunnen enkele weken aanhouden.

Hondsdolheid (Rabiës)

Hondsdolheid tast de hersenen aan. Honden met Rabiës vertonen een ander gedrag dan ze voorheen hadden. Dieren gaan vrijwel zonder uitzondering binnen 7 dagen, nadat de verschijnselen zich openbaren, dood.

Jaarlijkse gezondheidscontrole

Uw hond moet gezond zijn om te kunnen vaccineren. Dit houd dus in dat uw hond helemaal na wordt gekeken. We kijken naar de voedingstoestand, ogen, oren, gebit en vacht. Soms kunnen we hierdoor eventuele problemen vroegtijdig opsporen. Dit kan verschil maken in behandeling van het probleem. Voorkomen is beter dan genezen!

Entschema puppy’s

Om te zorgen dat uw hond een optimale bescherming opbouwt tegen deze ziektes, is het belangrijk om hier op jonge leeftijd mee te beginnen. De puppy moet gevaccineerd worden op 6,9 en 12 weken leeftijd. Daarna op 1 jarige leeftijd en daarna jaarlijks herhalen.

Ontwormen

Waarom regelmatig ontwormen belangrijk is voor uw hond…

Wormen zijn veelvoorkomend en uw hond kan er op verschillende plaatsen gemakkelijk mee besmet raken. Van bossen en/of parken tot uw eigen tuin. Andere wormen loopt uw hond op via vlooien of door het eten van kleine knaagdieren en rauw vlees. Veel worminfecties hebben geen zichtbare verschijnselen; uw hond lijkt gezond, maar hoeft het niet te zijn. Een wormbesmetting onbehandeld laten kan uw hond irriteren en gezondheidsproblemen veroorzaken.

… en voor u en uw kinderen

Bij honden is een worminfectie vaak niet zichtbaar. Toch kunnen u of uw kinderen hierdoor zelf besmet raken, wat nare gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Er kunnen klachten ontstaan zoals een verminderde eetlust, koorts, longontsteking en zelfs slaap- en gedragsstoornissen.

Uit onderzoek is gebleken dat allergische symptomen bij kinderen met aanleg tot astma versterkt worden door een spoelworminfectie.

Met name kinderen lopen het risico op een besmetting, wanneer ze in besmette zandbakken of parken spelen en daarna hun vingers in hun mond stoppen.

Regelmatig ontwormen doorbreekt de levenscyclus van wormen en vermindert het risico dat worminfecties zich verspreiden van hond tot hond of van hond tot mens.

Aanvullende maatregelen

Verwijder hondenpoep uit de kennel, de tuin en de zandbak. Sluit de zandbak af als uw kinderen hem niet gebruiken. Houd de nagels van uw kinderen kort en laat ze hun handen wassen na het (buiten) spelen en voor het eten.

Ontwormingsschema

Puppy’s: Op 2, 4, 6 en 8 weken leeftijd. Daarna maandelijks tot ze een half jaar oud zijn.

Honden: Minimaal 4x per jaar

Zogende teef: Tegelijk met de zogende puppy’s.

Naar het buitenland met uw hond

Als u uw hond mee wilt nemen naar het buitenland, is het volgende verplicht:

  • Rabiës vaccinatie, minimaal 3 weken voor vertrek.
  • Uw hond dient gechipt en goed geregistreerd te zijn.
  • Een officeel Europees Paspoort waarin bovenstaande goed staat vermeld met handtekening van de dierenarts.
  • Sommige landen stellen eisen aan ontworming, op LICG vindt u een mooie lijst met de invoereisen per land.

Ontvlooien

 De vlo

Vlooien zijn kleine insecten, die het bloed van uw hond nodig hebben om zich voort te kunnen planten. De vrouwelijke vlo legt tot 50 eitjes per dag, deze vallen in de omgeving en er komen larven uit die zich in de kleinste kieren en spleten verstoppen (parket, sofa, mand van de hond…). De larve ontwikkelt tot pop en van daar tot volwassen, bloedzuigende vlo. Het speeksel van de vlo kan huidallergieën veroorzaken.

Maandelijks behandelen

Het advies is om uw hond maandelijks te behandelen met een goed middel, deze zijn bij ons te koop. In de winter is het advies om te behandelen, want ook dan gaan de vlooien niet dood, omdat het in huis met de centrale verwarming aan een prima omgeving is voor de vlo om te overleven en zich voort te planten.

Heeft uw dier last van vlooien, vergeet dan niet goed te ontwormen. De vlo is namelijk de tussengastheer van de lintworm.

Als u vragen heeft, bel gerust even op telefoonnummer 030 – 2205588

Chocoladevergiftiging

Chocolade wordt gemaakt van cacaobonen. Deze bevatten onder andere de stof theobromine. Deze stof kan door de hond slecht worden afgebroken waardoor er snel een overdosering plaats vindt. Theobromine heeft een stimulerend effect op het zenuwstelsel en de hartspier, het geeft verslapping van de gladde spieren, het verwijdt de bloedvaten en bevordert de afscheiding van urine.

Symptomen

De eerste symptomen treden ongeveer op na 5-6 na inname.

  • Rusteloos/nervositeit
  • Veel plassen
  • Misselijkheid, soms ook braken
  • Verhoogde hartslag
  • Koorts
  • Stuiptrekkingen
  • Coma en soms sterfte

Behandeling

Omdat het percentage theobromine niet in elk soort chocolade hetzelfde is, zijn niet alle soorten en hoeveelheden chocolade gevaarlijk. Daarom is het belangrijk om te weten:

  • Welke chocolade heeft uw hond gegeten?
  • Hoeveel chocolade heeft uw hond gegeten?
  • Wat is het gewicht van uw hond?

Heeft uw hond chocolade gegeten? Bij twijfel altijd bellen (030-2205588), als het net is gebeurd kunnen wij uw hond door middel van een injectie laten braken. Als het te laat is om te laten braken moeten we eventueel symptomatisch gaan behandelen, gezien er geen tegengif is voor het theobromine.