Laparoscopische castratie

Er is een moderne techniek om uw hond te laten steriliseren. Naast de gebruikelijke operatie heeft Dierenkliniek De Bilt inmiddels al meer dan 10 jaar ervaring om dit via een kijkoperatie (laparoscopisch) te doen.

Laparoscopische verwijdering van een cryptorche testikel ( binnenbal )

Zoals u misschien al weet komt het soms voor dat één of beide testikels van de hond niet goed indalen, dat wil zeggen dat de testikel nog in de buikholte of in het lieskanaal zit. Dit verschijnsel heet een cryptorche testikel of binnenbal.

Mocht het wenselijk zijn dat de reu gecastreerd wordt, is het zaak dat ook de binnenbal verwijderd wordt, omdat deze dezelfde hormonen kan produceren als de ingedaalde (normale) testikel. Bij een cryptorche testikel kan castratie extra wenselijk zijn omdat deze kan ontaarden (tumorvorming).

Het verwijderen van een binnenbal kan op twee manieren, door middel van een ‘open buik operatie’ of laparoscopie.

Bij een ‘open buik operatie’ wordt er een grote incisie gemaakt vlak naast de penis, waarna de testikel gezocht wordt in de buikholte. Dit is soms lastig, de binnenbal ligt niet altijd op dezelfde plek in de buikholte en kan aanzienlijk kleiner zijn dan een ingedaalde testikel waardoor deze moeilijk te lokaliseren kan zijn. Deze methode is redelijk ingrijpend door de grote incisie en levert door de locatie vlak naast de penis een pijnlijk en relatief lang herstel op.

Tegenwoordig kunnen wij de binnenbal ook laparoscopisch verwijderen. Dit doen wij doormiddel van twee kleine gaatjes te maken over de middenlijn van de buik. Via het ene gaatje kunnen wij middels een kleine camera (scoop) de buikholte goed in beeld brengen om zo op een veilige en verantwoorde manier de binnenbal te localiseren, via het tweede gaatje kunnen wij, met goed zicht op de grote en belangrijke bloedvaten, middels daarvoor bestemde chirurgische instrumenten de binnenbal veilig verwijderen.

De twee kleine gaatjes worden over het algemeen volledig onderhuids gehecht waardoor u meestal niet terug hoeft te komen om de hechtingen te laten verwijderen. Door de grote en de locatie van de gaatjes is het een aanzienlijk minder pijnlijke ingreep met een vlot herstel.

Heeft u vragen of wilt u graag meer informatie over laparoscopisch castreren, dan kunt u telefonisch contact opnemen door te bellen naar 030 – 22 0 55 88

De voordelen op een rij

  • Kortere ingreep, dus een kortere narcose
  • Minder napijn
  • Kleinere kans op complicaties.
  • Sneller herstel, mede door de kleine wondjes
  • Kraag over romper overbodig

De tarieven

  • Hond van 5 tot 10 kilo:   €490,00
  • Hond van 10 tot 20 kilo: €540,00
  • Hond boven de 20 kilo:  €550,00