Cavia

Huisvesting

Cavia’s zijn sociale dieren, het beste kun je meerdere cavia’s bij elkaar houden: 2 zeugjes (vrouwtjes) of een gecastreerd beertje (mannetje) en een zeugje. Soms lukt een combinatie van 2 beertjes ook, maar eigenlijk alleen als ze van jongs af aan samen opgroeien en er geen zeugjes in de buurt zijn.

Zorg dat ze wel voldoende ruimte hebben (minimaal 100-50 cm) en geef ze schuilmogelijkheden in het hok, bijv. een slaaphokje om in weg te kruipen. Cavia’s zijn niet zindelijk, dit betekent dat het hok zeer geregeld verschoond moet worden. Ook plassen en poepen ze nogal eens in hun etens- en drinkensbakje. Een waterflesje in plaats van een bakje is hygiënischer.

Cavia’s kunnen redelijk goed tegen kou (mits ze droog en uit de wind/tocht staan), maar minder goed tegen warmte. Zorg dat hun hok niet in de volle zon staat, anders kunnen ze oververhit raken.

Voeding

Cavia’s kunnen zelf geen vitamine C aanmaken, maar hebben wel een hoge behoefte hieraan. Dit betekent dat ze het iedere dag in een redelijk hoge dosering via de voeding moeten opnemen. Geef daarom caviavoeding waaraan extra vit.C is toegevoegd, maar daarnaast ook dagelijks een vit. C tablet van 50 mg. De tabletten van het merk Roter worden goed geaccepteerd en na enige dagen vaak als snoepje opgeëist! Vit.C wordt door licht en lucht afgebroken, een tablet geven is dus beter dan druppels vitamine door het drinkwater of over de voeding.

Het maagdarmkanaal van cavia’s is erop ingesteld om zeer vezelrijke voeding te verteren. Veel cavia’s worden ziek door verkeerde voeding: ze krijgen teveel en te rijke licht verteerbare voeding. Doordat ze op deze voeding niet lang hoeven te kauwen, slijten hun tanden en kiezen onvoldoende en ontstaan er gebitsproblemen.

Cavia’s eten zeer selectief, voer daarom geen gemengde “muesli-voeding”(waaruit ze met name de lekkere, minder gezonde bestanddelen eten), maar brokjes. Ze kunnen dan niet kiezen en krijgen op die manier alle voedingsstoffen binnen die ze nodig hebben. Een goede caviavoeding is Supreme Science Selective, deze voeding is ook bij ons verkrijgbaar.

Cavia’s zijn dol op groenvoer, maar geef hiervan niet teveel, hun buik kan ervan overstuur raken. Zeker in het begin moeten ze er echt aan wennen, langzamerhand de hoeveelheid opbouwen. Gezond zijn: andijvie, wortelloof, witlof, broccoli, boerenkool, bietenloof, paksoi, radicchio, waterkers, radijs, peterselie, selderij, koriander, basilicum, munt, weegbreeblad, wilgentak. Wees voorzichtig met paardenbloem(blad), andere koolsoorten, zacht fruit, sla en tomaat.

Hoe ziet het dieet van een cavia er dan uit?

  • 10 tot 15 gram brokjes per dag
  • volop hooi!!!
  • beperkte hoeveelheid groente
  • minimaal 50 mg vit.C

Verzorging

Omdat cavia’s meestal op zachte ondergrond worden gehuisvest slijten hun nageltjes nauwelijks en is het nodig om deze geregeld te knippen. Zeker bij wat oudere cavia’s gaan de nagels anders helemaal krullen en drukken dan in het voetzooltje.

Zet de cavia elke week op de keukenweegschaal en noteer het gewicht. Als hij afvalt weet je dat er iets aan de hand is.

Inspekteer dagelijks het gebied rond het bekje en de achterhand: een gezonde cavia kwijlt niet en heeft een schoon, droog kontje.

Beren hebben een “peri-anaalzak”: een holte in de buurt van de anus waarin zich bij oudere beren nogal eens ontlasting ophoopt. Als dat gebeurt is het zaak deze holte dagelijks even leeg te masseren, anders kan er een keiharde bal ontlasting ontstaan waardoor het beertje op een gegeven moment niet meer normaal kan poepen.

Inspekteer wekelijks de vacht of er geen kale plekken of korstjes of parasieten aanwezig zijn. Langharige cavia’s moeten geregeld gekamd of geborsteld worden anders kan de vacht gaan klitten.

Ziekten bij cavia’s

Gebitsproblemen ontstaan door verkeerde voeding. De tanden en kiezen van cavia’s groeien levenslang door, tot wel 2 mm per week! Bij een gezonde cavia bestaat er een precies evenwicht tussen groei en slijtage (door kauwen). Wanneer dit evenwicht verstoord raakt, door te weinig kauwen en/of vitamine C gebrek, groeit het gebit wel door, maar slijten de tanden en kiezen te weinig of ze gaan los in de kaak staan. Hierdoor ontstaan haken die in de wangen of tong prikken. Dit veroorzaakt pijn waardoor de cavia moeilijk eet en later zelfs stopt met eten.

Twee veel voorkomende huidaandoeningen zijn schurftmijt en schimmelinfecties. Schurftmijt geeft kale plekken, meestal op de rug, en bezorgt de cavia extreem veel jeuk. Als men dit niet behandelt kan het diertje overlijden van stress door jeuk. Caviaschurft kan toeslaan als de immuniteit minder is, bijv. door te weinig vit.C in het dieet of tijdens de dracht.

Een schimmelinfectie komt meestal voor bij jonge dieren en geeft ook kale plekken, meestal rond de ogen, op de snuit en op de oortjes. Vaak is er weinig of geen jeuk. Schimmel is ook besmettelijk voor andere dieren en voor mensen, reden om het diertje snel te behandelen. Cavia’s kunnen ook last hebben van blaasontsteking en zelfs blaasstenen ontwikkelen. Symptomen hiervan zijn: pijn (piepen) bij plassen, soms rode urine, een natte achterhand, minder eetlust, minder levendig.

Met het juiste antibioticum en soms een speciaal dieet is een blaasontsteking vaak snel genezen, een blaassteen zal operatief verwijderd moeten worden.

Zeugjes krijgen soms kale plekken- zonder jeuk of schilfers- op de flanken. Dit wordt veroorzaakt door ovariumcysten (hormoonvormende blaasjes op de eierstokken). De cysten kunnen in een enkel geval erg groot worden en nemen dan zoveel ruimte in in de buik dat de cavia er last van krijgt. Soms slinken de cysten door een hormooninjectie, maar meestal zal de cavia geopereerd moeten worden: baarmoeder en eierstokken worden dan verwijderd.