Ziekten bij de oudere kat

Informatie oude kat

Net als bij mensen, krijgen ook katten op den duur te maken met ouderdomsklachten. Vanaf een leeftijd van 7 jaar, neemt de kans op gezondheidsproblemen toe. Bij katten zien we op oudere leeftijd vaker problemen met de nieren, de schildklier en hebben ze vaker last van een te hoge bloeddruk; drie problemen die veel voorkomen en onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Daarnaast zien we bij de ouderkat ook het onstaan van artrose en daarmee bewegings problemen.

Om goed inzicht te krijgen in de huidige gezondheid van uw kat hebben we een uitgebreide vragenlijst deze kunt u hier invullen en aan ons mailen / meenemen bij het consult

 

Nierproblemen bij oudere kat

Oudere katten kunnen last krijgen van nierproblemen. Door de grote reservecapaciteit van de nieren, komen deze klachten niet altijd direct aan het licht. Pas wanneer 70% van de nierfunctie verloren is gegaan, begint de kat vaak pas klachten te vertonen. Ze gaan dan vaker en langer naar de bak. Gaan veel drinken, vallen af.

De bloeddruk

De bloeddruk bepaalt hoe hoog de druk is in de bloedvaten en hoe hard het hart moet pompen om het lichaam van voldoende bloed en zuurstof te voorzien. Wanneer het hart te hard moet werken, kan een hoge bloeddruk (hypertensie) op den duur ook leiden tot hartfalen of tot een hersenbloeding als de druk in de bloedvaten te hoog wordt.

Nierproblemen en een hoge bloeddruk staan nauw met elkaar in verbinding. Wanneer de bloeddruk te hoog is, beschadigt deze druk de filters van de nieren. De nieren kunnen hierdoor minder goed functioneren. Ze krijgen moeite met het filteren van het bloed, met een opstapeling van afvalstoffen tot gevolg. Ook krijgen de beschadigde nieren moeite/problemen met het reguleren van de bloeddruk, waardoor deze verder gaat stijgen. Een hoge bloeddruk kan dus leiden tot nierproblemen, maar andersom kunnen problemen met nieren dus ook zorgen voor een te hoge bloeddruk.

De Schildklier

Ook de schildklier staat in verbinding met de bloeddruk en nieren. De schildklier is een klein orgaan dat zich aan weerszijden van de luchtpijp bevindt. Bij oudere katten komt vaak voor dat de schildklier te actief is. Dit noemen we ook wel hyperthyreoïdie. De schildklier werkt dan te snel, waarbij het teveel van het schildklierhormoon aanmaakt. Wanneer er te veel van dit hormoon wordt geproduceerd, neemt de snelheid van de stofwisseling toe en moeten de organen harder werken om voldoende voedingsstoffen en energie beschikbaar te maken. De hartslag en bloeddruk stijgen en zorgen voor een grotere belasting van het hart. Omdat dit proces voor het lichaam veel energie kost, neemt de eetlust van de kat toe en gaat de kat meer eten. Op den duur verbruikt het lichaam meer energie dan het binnenkrijgt en vermagert de kat.

Erg vervelende klachten dus, waarbij het van belang is om er zo snel mogelijk bij te zijn en de schade te beperken. Bij een oudere kat is het daarom dus belangrijk om naast de jaarlijkse gezondheidscontrole en vaccinatie ook een extra halfjaarlijkse gezondheidscontrole in te plannen om er op tijd bij te kunnen zijn. Daarnaast is het van belang dat u extra alert bent bij het optreden van de volgende symptomen:

  • Veel plassen en veel drinken
  • Misselijk, braken, diarree en/of een verminderde eetlust
  • Lusteloos/minder energiek, de kat zondert zich af
  • De kat is snel geïrriteerd en schrikachtig
  • Gewichtsafname
  • Doffe vacht
  • Raar lopen en/of een scheve kop

Neem bij het waarnemen van deze klachten direct contact op met de dierenarts voor aanvullend onderzoek.

Aan de hand van de symptomen kan doormiddel van lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek en urineonderzoek, een diagnose worden gesteld. De therapie bestaat veelal uit aangepaste voeding en/of medicatie en is er op gericht om de levenskwaliteit en levensverwachting van het dier te verbeteren.