De oudere hond

De ouder wordende hond 

Artrose

Veel ouder wordende honden krijgen last van artrose. Dit is een ontsteking van het gewricht, waarbij de kwaliteit van het kraakbeen in het gewricht slechter wordt. De oorzaak hiervoor is onbekend, en het is dan ook niet te genezen. Wel kunnen we de pijn en ontsteking in het gewricht zoveel mogelijk remmen, zodat uw hond er zo weinig mogelijk last van heeft.  

Hoe herken ik artrose bij mijn hond? 

Een hond met artrose wil minder graag bewegen en loopt stijf, vooral na rust. Ze hebben moeite met springen, en lopen soms kreupel. Deze symptomen kunnen variëren in ernst, en zijn niet altijd even duidelijk aanwezig. Een dierenarts kan door middel van lichamelijk onderzoek en eventueel een röntgenfoto vaststellen of uw hond artrose heeft.  

Wat kan ik doen als mijn hond artrose heeft? 

Het doel van behandeling bij artrose is zorgen dat de hond weer beter kan bewegen en daar minder pijn bij heeft. Zo verbeteren we de levenskwaliteit van de hond. Qua beweging kunt u het beste lange wandelingen vermijden, en juist wat vaker op de dag voor een kortere wandeling gaan. Voor een hond met artrose is het erg van belang dat hij geen overgewicht heeft, en afvallen kan dan ook een belangrijk onderdeel van het behandelplan zijn. Honden met artrose bewegen minder graag, en daardoor kan de spierkracht afnemen. Om de gewrichten beter te kunnen ondersteunen, is het belangrijk de spieren rond deze gewrichten aan te sterken. Dit kan bijvoorbeeld door middel van fysiotherapie, maar uw hond laten zwemmen kan hier ook bij helpen. Daarnaast zijn er voedingssupplementen die de kwaliteit van het kraakbeen kunnen ondersteunen. Vaak is er echter ook medicatie nodig om de pijn en de bijbehorende ontsteking in het gewricht te remmen. Er zijn veel opties qua pijnstilling, van een dagelijks tabletje tot een maandelijkse injectie. U kunt samen met de dierenarts bespreken welke optie het beste bij u en uw hond past.  

 

Gebitsproblemen 

Tandplak herkent u aan een geel/bruin laagje op de tanden van uw hond. Wanneer dit langer dan 24 uur blijft zitten (en niet weggepoetst wordt), zal het overgaan in tandsteen. Bacteriën in het tandsteen leiden tot pijnlijke ontstekingen van het tandvlees, welke over kunnen gaan tot ontstekingen naar dieper gelegen weefsel rond de tanden. Wanneer uw hond hier last van heeft, kan het zijn dat hij of zij minder gaat eten en stinkt uit de bek. U kunt rood en gezwollen tandvlees zien, en het tandvlees kan zich ook gaan terugtrekken. Sommige honden blijven wel goed eten. Zij hebben veel last van de ontstekingen aan hun tandvlees, alleen laten ze dit niet goed merken. Het is daarom belangrijk om af en toe even het gebit te laten controleren. Bij ons kunt u ook een (gratis) afspraak bij de paraveterinair maken om naar het gebit te laten kijken.  

Wat als mijn hond een slecht gebit heeft? 

Als uw hond een slecht gebit heeft, kunt u een gebitsbehandeling bij ons inplannen. Hierbij gaat de hond onder narcose, en wordt het gebit goed gereinigd. De ontstekingen aan het tandvlees kunnen daardoor weer helen, en uw hond zal daarna geen last meer ervan hebben. Als tanden of kiezen al erg aangetast zijn, kan het nodig zijn deze te trekken. Honden hebben vaak veel baat bij een gebitsbehandeling, doordat ze daarna een stuk minder last hebben van pijnlijk tandvlees. Dagelijks tanden poetsen bij uw hond kan het gebit van uw hond langer schoon houden, en ervoor zorgen dat een gebitsbehandeling minder snel nodig is. De dierenarts of paraveterinair kan u uitleggen hoe u dit het beste aan kunt pakken.