Vaccinatie op maat
Is het noodzakelijk om mijn hond elk jaar te vaccineren?
Ja. Door te vaccineren voorkomen we ziekten bij onze huisdieren. Doordat er goed gevaccineerd wordt, zijn ziekten zoals parvo en rabiës goed onder controle. Als we zouden stoppen met vaccineren, dan is het slechts een kwestie van tijd voordat deze ziekten weer de kop op steken. Virussen zullen er altijd zijn en een bedreiging zijn.
Tegen welke ziekten moet ik mijn hond laten vaccineren?
Hondenziekte
Hondenziekte komt het meest voor bij jonge dieren. De ziekte openbaart zich door de verschijnselen koorts, onsteking van oogleden en neusslijmvlies, hoesten, diarree, soms door aantasting van het zenuwstelsel en soms door een verdikking van de hoornlaag op de neus en voetzolen. Meestal zijn de dieren erg ziek. Zij kunnen, ondanks een goede behandeling, doodgaan.
Besmettelijke leverziekte (hepatitis)
Besmettelijke leverziekte wordt veroorzaakt door een virus, dat in het lichaam allerlei schadelijke effeten veroorzaakt. Het belangrijkste effect is onsteking van de lever. De ziekte kan bij dieren van alle leeftijden voorkomen. Soms is het verloop mild, in andere gevallen worden dieren ernstig ziek en kunnen zelfs sterven.
Parvo
Een parvo besmetting wordt gekenmerkt door het optreden van ernstige, bloederige diarree en braken. Dit leidt tot verlies van (veel) vocht waardoor uitdroging ontstaat. Tevens gaat een parvovirus gepaard met een sterk afgenomen afweer tegen andere ziekten. Parvo komt vooral bij jonge dieren voor. Zelfs bij een goede behandeling is het lang niet zeker dat patiënt hersteld.
Ziekte van Weil (leptospirose)
De ziekte van Weil is bij de meeste mensen een bekend begrip omdat de ziekte ook bij de mens kan voorkomen. Het belangrijkste verschijnsel is een nieronsteking. Bij leptospirose worden bacteriën via de urine uitgescheiden en vooral via (zwem)water van het ene naar het andere dier overgedragen. Leptospirose is een gevaarlijke ziekte en kan, vooral wanneer er te laat wordt ingegrepen, dodelijk zijn.
Kennelhoest
Kennelhoest is een aandoening die door verschillende virussen en bacteriën veroorzaakt kan worden. Kennelhoest treedt meestal op nadat de hond intensief in contact is geweest met andere honden (in een asiel, in een pension, op een tentoonstelling of op een gehoorzaamheidscursus). Enkele dagen later krijgt de hond een droge, hardnekkige hoest die vaak gepaard gaat met kokhalzen en braken. Deze verschijnselen kunnen enkele weken aanhouden.
Hondsdolheid (Rabiës)
Hondsdolheid tast de hersenen aan. Honden met Rabiës vertonen een ander gedrag dan ze voorheen hadden. Dieren gaan vrijwel zonder uitzondering binnen 7 dagen, nadat de verschijnselen zich openbaren, dood.
Jaarlijkse gezondheidscontrole
Uw hond moet gezond zijn om te kunnen vaccineren. Dit houd dus in dat uw hond helemaal na wordt gekeken. We kijken naar de voedingstoestand, ogen, oren, gebit en vacht. Soms kunnen we hierdoor eventuele problemen vroegtijdig opsporen. Dit kan verschil maken in behandeling van het probleem. Voorkomen is beter dan genezen!
Entschema puppy’s
Om te zorgen dat uw hond een optimale bescherming opbouwt tegen deze ziektes, is het belangrijk om hier op jonge leeftijd mee te beginnen. De puppy moet gevaccineerd worden op 6,9 en 12 weken leeftijd. Daarna op 1 jarige leeftijd en daarna jaarlijks herhalen.