Huidproblemen komen veel voor bij honden en katten. Deze problemen kunnen ontstaan door parasieten, bacteriën, schimmels, gisten, voedselovergevoeligheid, allergieën of hormonale aandoeningen.
We ontdekken dat er een huidprobleem ontstaan is;
De vacht kan dunner worden, tot zelfs kaal. Er kan schilfering optreden in de vacht. De kleur van de vacht verandert regelmatig: bij een witte vacht is het roodbruin verkleuren van de haren bijvoorbeeld een duidelijke aanwijzing van frequent likken.
Een kale huid wordt soms rood en rimpelig (=lichenificatie). Soms wordt de huid dikker en krijgen we een zogenaamde olifantshuid. Soms zien we een natte, ontstoken plek ontstaan op de huid.
Bij chronisch likken door het dier kan de kale huid naar zwart kleuren (=hyperpigmentatie). Of er een ontstaat een goed omschreven dikke plek in de huid; het likgranuloom.
Hoe om te gaan met jeuk bij u huisdier? Ten eerste moet je de jeuk herkennen. Uw hond of kat kan de volgende symptomen laten zien wanneer hij of zij jeuk heeft:
• Krabben
• Klapperen of schudden met de oren
• Likken
• Bijten
• Schuren
U kunt zelf al veel doen om de huid en de vacht in een goede conditie te houden. Het begint al met een goede vachtverzorging. Een goede was- en kambeurt kan de jeuk die wordt veroorzaakt door dode haren en vuil al aardig verminderen. Gebruik hiervoor een shampoo die zacht is voor de huid en die zowel de haren als de huid voorziet van gezonde bouwstoffen.
Dit kunt u natuurlijk ook uitbesteden aan een goede hondentrimmer. Behandelingen die u ook zelf kunt doen, is het voorkomen van parasieten zoals vlooien, luizen, teken en mijten. Daarbij geldt dat er de laatste jaren vele nieuwe en effectievere middelen op de markt bij zijn gekomen.
Niet elk dier reageert hetzelfde op een middel; het ene dier verdraagt wel een pipet in de nek terwijl het andere dier juist liever een pilletje slikt. Daarom adviseren wij u graag over de middelen die voor uw dier het beste werken en daarnaast het makkelijkste toe te dienen zijn.
Om jeuk door huidaandoeningen goed aan te pakken, is het fijn als we de oorzaak kennen. Sommige huidaandoeningen zijn makkelijk te herkennen en te behandelen. Maar we moeten ons ervan bewust zijn dat het in andere gevallen soms een langdurig stapsgewijs onderzoek vergt om de oorzaak van de huidaandoening te achterhalen. Met name voor de huidaandoeningen die ontstaan ten gevolge van een allergie, is er vaak een wat uitgebreider diagnostisch traject noodzakelijk om een juiste behandeling te kunnen instellen. Deze huidaandoeningen hebben vaak ook een levenslange behandeling nodig om de symptomen onder controle te houden. Op die manier kunnen we uw dier dan zo goed mogelijk klachtenvrij houden.
Huidproblemen kunnen oa ontstaan door (1) infecties (bacterien, schimmels, virussen, mijten, ectoparasieten, endoparasieten). Veel huidproblemen worden veroorzaakt door (2) reacties van het immuunapparaat (voedselovergevoeligheid, allergien, auto-immuunaandoeningen). Huidproblemen kunnen ook veroorzaakt worden door (3) hormonale afwijkingen (bv te weinig schildklierhormoon of een overproductie van cortisol door de bijnier) Soms ontstaan er huidproblemen door (4) tumoren. En dan zijn er nog een aantal huidaandoeningen die een minder vaak voorkomende oorzaak hebben.
Oppervlakkige ontstekingen kunnen flink pijnlijk zijn, ook breiden zij zich makkelijk uit en kunnen zij overgaan naar een diepere huidontsteking. Een consult en een passende behandeling zijn dan noodzakelijk voor een goede genezing.
Hotspots vallen ook in deze categorie. Hotspots zijn huidontstekingen die opeens in een paar uur kunnen ontstaan. Ze zien er rood, vochtig en vurig uit. Deze plekken kunnen aardig uit de hand lopen. Hotspots zijn pijnlijk en ze stinken. De honden likken en krabben er fanatiek aan als ze erbij kunnen. Een ontstoken wond is ook een voorbeeld van een bacteriële infectie.
Schimmel ook wel ringworm (of ringschurft) genoemd omdat het ronde kale plekken kan geven. Deze plekken worden dus veroorzaakt door een schimmelinfectie en niet door een worm noch door schurftmijten. Door het krabben word de huid beschadigd en kunnen gisten gaan woekeren. De bekendste is wel een Mallasezia infectie [/vc_column_text]
Puppyschurft zien we met regelmaat. Deze vorm van schurft wordt veroorzaakt door demodexmijten. Sarcoptes-schurft is veel zeldzamer, maar kan wel degelijk voorkomen.
Huidveranderingen door virussen kennen we in de vorm van wratten (papillomen) of harde voetzolen (hardpath disease bij hondenziekte virus)
In Zuid-Europa komen zandvliegjes voor die met hun beet een Leishmania-infectie kunnen overbrengen bij uw dier. De infectie met Leishmania (een bloed parasiet) kan een hele scala van aan huid verandering ontstaan.
Naast infectie maken we ook onderscheid in jeuk veroorzaakt door allergisch reacties of overgevoeligheden.
Bij een allergische reactie kan je binnen een half uur tot 6 uur na inname zwellingen van de huid dikke lippen papels en vesicae. Vaker zien we een langzame reacties van jeuk door allergene ( irriterende stof ) uit de omgeving. Deze huid reactie wordt wel Atopie genoemd. We kunnen deze oorzaken vinden met een bloedtest. (zie een voorbeeld van de uitslag). De mooiste behandeling is hyposensibilisatie. Dit heet ook wel allergeenspecifieke immunotherapie. Doormiddel van elke maand een klein beetje allergeen toe te dienen onder de huid wordt de hond minder gevoelig. Daarnaast kan je jeuk onder drukken met verschillende medicijnen. De bekendste is prednison maar omdat deze ook negatieve bijwerkingen heeft bij langdurig gebruik zijn we er terug houdend mee. Vaker gebruiken we tegenwoordig nieuwe medicijnen zoals cefelasporine (Atopica, Sporimune) en oclacitinib (Apoquel). Ook bestaan er tegenwoordig injectie die een maand de jeuk reduceren en werken middels interleukin (Cytopoint genaamd)