Kat

Vaccinatie Kat

Is het noodzakelijk om mijn kat elk jaar te vaccineren?

Ja. Door te vaccineren voorkomen we ziekten bij onze huisdieren. Doordat er goed gevaccineerd wordt, zijn ziekten zoals kattenziekte en rabiës goed onder controle. Als we zouden stoppen met vaccineren, dan is het slechts een kwestie van tijd voordat deze ziekten weer de kop op steken. Virussen zullen er altijd zijn en een bedreiging zijn.

Tegen welke ziekten moet ik mijn kat laten vaccineren?

Kattenziekte
Kattenziekte komt het meest voor bij jonge katten. Symptomen zijn heftige buikpijn, braken, diarree en uitdroging. Dit gaat gepaard met koorts en de katten maken een zieke indruk. Doordat de weerstand verminderd, kunnen andere infecties (bijvoorbeeld van de luchtwegen) het ziektebeeld verergeren.

Niesziekte
Niesziekte houdt in: ontsteking van de voorste luchtwegen. Verschillende virussen en bacteriën spelen een rol. De symptomen kunnen variëren, van niezen en wat hoesten met waterige oog- en neusuitvloeiing tot koorts met ernstige oog- en neusuitvloeiing en eventueel blaasjes op de tong. Vaak treden er complicaties op, zoals bronchitis en/of longontsteking.

Niesziekte komt vaak voor op plekken waar katten veel met elkaar in aanraking komen, zoals in een pension of catteries.

Hondsdolheid (Rabiës)
Dit virus wordt vooral via speeksel (bijten) overgebracht, waarna het via de zenuwen de hersenen aantast. In Nederland is het niet verplicht om uw kat tegen Rabiës in te enten. Wilt u uw kat meenemen naar het buitenland, dan is het wel verplicht om te vaccineren tegen Rabiës.

Jaarlijkse gezondheidscontrole
Uw kat moet gezond zijn om te kunnen vaccineren. Dit houd dus in dat uw kat helemaal na wordt gekeken. We kijken naar de voedingstoestand, ogen, oren, gebit en vacht. Soms kunnen we hierdoor eventuele problemen vroegtijdig opsporen. Dit kan verschil maken in behandeling van het probleem. Voorkomen is beter dan genezen!

Entschema kittens
Om te zorgen dat uw kat een optimale bescherming opbouwt tegen deze ziektes, is het belangrijk om hier op jonge leeftijd mee te beginnen. De kitten moet gevaccineerd worden op 9 en 12 weken leeftijd. Daarna op 1 jarige leeftijd, daarna jaarlijks herhalen.

Ontwormen

Waarom regelmatig ontwormen belangrijk is voor uw kat…
Bij katten komen veel soorten wormen voor. De meest voorkomende zijn lintwormen en spoelwormen. Vrijwel alle katten raken tijdens hun leven besmet met spoelwormen. Kittens raken op al op jonge leeftijd besmet met spoelwormen via de moedermelk. Ze kunnen ernstig ziek worden hiervan. Volwassen katten worden besmet door wormeitjes in de omgeving, bijvoorbeeld in de zandbak of kattenbak. Katten die veel jagen hebben een grotere kans op besmetting van een lintworm; de knaagdieren die ze vangen kunnen besmet zijn. Ook kan de lintwormbesmetting worden overgedragen door vlooien, dus als uw kat vlooien heeft, zorg dan dat u ze goed ontwormt.

Ook de binnenkat kan besmet worden, u kunt zelf wormeitjes onder uw schoenzolen mee naar binnen nemen.

… en voor u en uw kinderen
Bij katten is een worminfectie vaak niet zichtbaar. Toch kunnen u of uw kinderen hierdoor zelf besmet raken, wat nare gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Er kunnen klachten ontstaan zoals een verminderde eetlust, koorts, longontsteking en zelfs slaap- en gedragsstoornissen.

Uit onderzoek is gebleken dat allergische symptomen bij kinderen met aanleg tot astma versterkt worden door een spoelworminfectie.

Met name kinderen lopen het risico op een besmetting, wanneer ze in besmette zandbakken of parken spelen en daarna hun vingers in hun mond stoppen.

Regelmatig ontwormen doorbreekt de levenscyclus van wormen en vermindert het risico dat worminfecties zich verspreiden van kat tot kat of van kat tot mens.

Aanvullende maatregelen
Laat katten hun behoefte doen op een kattenbak en verschoon deze regelmatig. Verwijder zorgvuldig kattenpoep uit de kattenbak, de tuin en de zandbak. Sluit deze ook af als uw kinderen er geen gebruik van maken. Hou de nagels van uw kinderen kort en laat ze hun handen wassen na het buiten spelen en voor het eten.

Ontwormingsschema

Kittens: Op 3, 5, en 7 weken leeftijd. Daarna maandelijks tot ze een half jaar oud zijn.

Katten: Minimaal 4x per jaar

Zogende poes: Tegelijk met de zogende kittens.

Meer willen weten over uw huisdier en ontwormen bel gerust even 030 – 22 0 55 88.

Naar het buitenland met uw kat

Als u uw kat mee wilt nemen naar het buitenland, is het volgende verplicht:

  • Rabiës vaccinatie, minimaal 3 weken voor vertrek.
  • Uw kat dient gechipt en goed geregistreerd te zijn.
  • Een officieel Europees Paspoort waarin bovenstaande goed staat vermeld met handtekeningen van de dierenarts.
  • Sommige landen stellen eisen aan ontworming, op LICG vindt u een mooie lijst met de invoereisen per land.

Ontvlooien

De vlo
Vlooien zijn kleine insecten, die het bloed van uw katten nodig hebben om zich voort te kunnen planten. De vrouwelijke vlo legt tot 50 eitjes per dag, deze vallen in de omgeving en er komen larven uit die zich in de kleinste kieren en spleten verstoppen (parket, sofa, mand van de kat…). De larve ontwikkelt tot pop en van daar tot volwassen, bloedzuigende vlo. Het speeksel van de vlo kan huidallergieën veroorzaken.

Maandelijks behandelen
Het advies is om uw kat maandelijks te behandelen met een goed middel, deze zijn bij ons te koop. In de winter is het advies om te behandelen, want ook dan gaan de vlooien niet dood, omdat het in huis met de centrale verwarming aan een prima omgeving is voor de vlo om te overleven en zich voort te planten.

Heeft uw kat last van vlooien? Vergeet dan niet goed te ontwormen, de vlo is namelijk de tussengastheer van de lintworm.

Als u vragen heeft, bel gerust even op telefoonnummer 030 – 22 0 55 88.