Sociaal en prooidier
Om konijnen goed te kunnen verzorgen is het nuttig te weten dat het prooidieren zijn. Heel veel dieren jagen op konijnen. Een konijn moet dus altijd alert zijn en bij enig gevaar direct vluchten, daarna pas gaan nadenken over wat het gevaar was, anders is het te laat. In het wild leven konijnen nooit alleen, maar in een groep van ongeveer 8 konijnen. Dit heeft als groot voordeel dat er konijnen zijn in de groep die op gevaar letten, zodat de andere konijnen dan even kunnen ontspannen. Een konijn dat alleen wordt gehouden moet dus altijd opletten en dat geeft voor zo’n konijn heel veel stress.
Een tweede reden om konijnen niet in hun eentje te houden is dat het sociale dieren zijn. Een konijn alleen kwijnt weg, vereenzaamt. Konijnen die met een maatje gehuisvest worden spelen met elkaar, verzorgen elkaars vacht, liggen lekker tegen elkaar aan te slapen etc. Een ander dier zoals een cavia of een kat is geen echte vervanging, een konijn heeft echt een ander konijn nodig om zich prettig te kunnen voelen.
Welke konijnen kun je dan het beste “koppelen”? De mooiste combinatie is een gecastreerd mannetje (ram) en een gesteriliseerd vrouwtje (voedster). 2 gesteriliseerde voedsters lukt af en toe wel, en heel soms ook wel jonge rammetjes die gecastreerd zijn. Zoek voor een geschikt maatje ook eens in een konijnenasiel of –opvang. Daar zitten de meest leuke en mooie konijnen te wachten op een nieuw baasje. Daar een konijn zoeken heeft bovendien als voordeel dat de mensen van het asiel wat weten over het gedrag en karakter van het konijn, en als het koppelen echt niet lukt kun je het nieuwe konijn vaak weer terugbrengen. Het doel is immers 2 gelukkige konijnen en niet 2 apart levende, ongelukkige konijnen. Meer informatie over het koppelen van konijnen kunt u op Konijnenbelangen en LICG kijken.